Suomen Australiankarjakoirat ry:n vuosittainen kesäleiri
Lempäälä 20-22.8.2004

Teksti Karjis-lehdestä, kirjoittanut Ulla Sunna-Kurkimäki

"Tämän vuoden kesäleiri ja karjisväen kesäkauden päättäjäiset pidettiin Lempäälässä Hiidenhelmen majatalossa. Vanhassa ja kauniissa majatalossa oli paljon tilaa, ja majatalon ravintolassa laitettiin niin runsaat aamiaiset kuin herkulliset päivällisetkin. Pihapiiri oli viihtyisä talleineen ja hevosaitauksineen. Porukkaa kertyi mukavasti. Uusia kasvojakin osallistui leirille, mikä on tietysti erityisen hauskaa.

Perinteitä noudattaen leiri aloitettiin perjantaina tokon rotumestaruuskisalla, jonka tänä vuonna järjesti Lempäälän koirakerho. Karjiksia kisaan osallistui kuusi; Mersu erikoisvoittajaluokassa, Karu, Vili ja Frodo avoimessa, sekä Saku ja Julia alokasluokassa. Sirpa, joka ei Ida-koiran vakavan sairastumisen takia päässytkään leirille, laski pisteitä kotonaan ja loppujen lopuksi kruunattiin Mersu vuoden tokomestariksi. Mukavana kannustuksena luovuttivat Matti ja Kake pokaalit jokaiselle luokkansa parhaalle karjikselle, Mersu sai tietenkin omansa, Karu avoimenluokan ja Julia alokasluokan pokaalit. Onnittelut kaikille palkituille.

Tokokisan ja palkintojen jaon päätyttyä toivotti puheenjohtaja kaikki tervetulleiksi leirille itse tekemänsä ja hyväksi havaitsemansa boolin kera. Tokokisa venyi lähes puolille öin ja puheenjohtaja olikin kisailijoita joutunut odottamaan tovin jos toisenkin. Vihdoin päästiin jatkamaan perjantai-illan viettoa, saunottiin ja pidettiin hauskaa grillillä. Leirille kuuluu myös tietenkin aina niitä, jotka parantavat (karjis)maailmaa kunnes aamu jo valkenee. Mutta me "karjis-hullut" asumme kaukana toisistamme ja näemmekin aivan liian harvoin. Kun kerrankin on aikaa ja mahdollisuus, ei millään raaski nukkua, puhuttavaa on paljon ja seura niin mukavaa.

Lauantai alkoi haku- ja jälkitreeneillä. Reippaita koirakkoja riitti molempia lajeja treenaamaan. Kouluttajina toimivat haussa Hanna Orava ja jäljellä Sara Henriksson. Kouluttajia kiiteltiin ja Hanna lupasi tulla kouluttajaksi seuraavallekin leirille.

Iltapäivän tottelevaisuustreenit jäivät väliin, koska Sirpa Laakso puuttui porukasta. Viisi koiraa lähtivät kuitenkin ohjaajiensa kanssa Tampereen raunioradalle lajia kokeilemaan.

Pertti Viinikanoja ohjasi kärsivällisesti ensikertalaisia. Yksi koirista oli jo pidemmälle ehtinyt ja lopuksi saimme nähdä oikean pelastuskoiran, Julian, työskentelyä raunioilla

Kun keskipäivän kaatosade ja ukkonen väistyivät päästäen auringon esiin saapui leirille vierailijoita ja uusia yöpyjiä, niin tuttuja kuin tuoreita kasvojakin. Ihania pikkupentuja ihasteltiin niiden leikkiessä keskenään. Isot koirat suhtautuivat kärsivällisesti pentujen touhuihin. Päivää jatkettiin grillillä. Syötiin makkaraa ja muita grilliherkkuja ja nautittiin virvokkeita, hauskaa riitti ja kait siinä vaihdettiin muutama sana karjakoiristakin. Majatalon suuri sauna lämpeni lauantai-iltanakin. Perheet saunoivat keskenään, miehet vuorollaan ja naiset omallaan. Olipa meitä kolme rohkeaa nais-uimariakin, jotka pimeässä hapuilimme rappusia pitkin jyrkkää rinnettä rantaan ja kylmään veteen. Yö venyi taas pitkälle, hurtin huumorin ja naurun raikuessa pitkin Lempäälän kyliä.

Sunnuntaiaamu valkeni aurinkoisen ja lämpimänä. Toiset lähtivät koulutukseen, toiset taas jäivät laiskettolemaan ja päivää paistattelemaan. Leirissä kivaa onkin, että jokainen voi tehdä leiristä sellaisen kuin haluaa. On mahdollisuus treenata omaa lajiaan tai kokeilla jotakin uutta. Pakko ei ole tehdä mitään, laiskottelua ei katsota nenän vartta pitkin. Juhliakin saa, vaikkei sekään ole pakollista. Saa olla omissa oloissaan tai liittyä samanhenkisten joukkoon, ihan miten haluaa.

Sunnuntaipäivä ja leiri päättyi Match-Showhun. Tuomariksi oli saatu Reija Suominen Lempäälän koirakerhosta. Reija kertoi, ettei tiedä karjiksista mitään ja olikin paneutunut tehtäväänsä lukemalla tarkkaan rotumme rotumääritelmän. Match-Show on kuitenkin aina leikkimielinen ja tuomari valitsee ihan omien mieltymystensä mukaan. Match-Showssa koirat kisaavat pareittain, toisen saadessa kakkos eli sinisen nauhan ja toisen ykkös eli punaisen nauhan. Lopuksi valitaan sinisen nauhan saaneista paras ja vastaavasti punaisen nauhan saaneista paras. Sinisten parhaaksi Reija valitsi Matin ja Kaken Sakun ja Punaisten parhaaksi ja Match shown voittajaksi Maijen Kelmin. Onnittelut voittajille!!

Karjisleiri on ainakin allekirjoittaneelle yksi vuoden kohokohtia; miten porukkaan mahtuukin niin monta hauskaa ja mukavaa ihmistä, nauraa saa sydämensä kyllyydestä ja ystäviä tulee ihan ikävä leirin päättyessä.

Ensi vuonna leiri järjestetään Punkalaitumella alkaen 5.8. Tulkaa ihmeessä kaikki tutut ja tuntemattomat mukaan. Leirille ovat tervetulleita ihan kaikki, ainoana ehtona on, että olet kiinnostunut karjakoirista!